Centrul de cercetare radiofarmaceutică (CCR)Celule fierbinți

Braț robotic
Celule fierbinți Comecer SPA pentru prepararea radiofarmaceuticelor (sus) și dispenser automatizat clasa farmaceutică A (jos)

Dezvoltarea de radioizotopi și radiofarmaceutice destinate radioimagisticii moleculare și radioterapiei țintite (medicina nucleară)
Responsabili: Radu Leonte, Dana Niculae

Centrul de Cercetare Radiofarmaceutică (CCR) din cadrul DFNA este o infrastructură de cercetare unitară, formată din ciclotronul TR19 și celulele fierbinți pentru procesare radiochimică și preparare farmaceutică, destinată în principal cercetării (fundamentale, preclinice și clinice) și dezvoltării medicamentelor radiofarmaceutice, respectiv dezvoltării de aplicații medicale ale fizicii nucleare. Principalele obiective ale CCR sunt:
➢ Îmbunătățirea capabilității științifice și tehnice în domeniul producerii și separării radioizotopilor cu aplicații medicale (diagnostic și terapie).
➢ Contribuția la îmbunătățirea calității vieții prin translatarea rezultatelor cercetării în aplicații clinice și promovarea abordării medicale personalizate. Realizarea unui centru de excelență în imagistică prin medicină nucleară.
➢ Dezvoltarea aplicațiilor nucleare în domenii conexe: biologie, farmacologie, agricultură, fizica materialelor, medicină.
➢ Producerea de radioizotopi de viață scurtă sau medie și prelucrarea radiochimică a acestora.
➢ Dezvoltarea de radiofarmaceutice de ultimă generaţie, destinate imagisticii funcționale SPECT și PET, diagnosticului precoce prin medicină nucleară și radioterapiei sistemice, ţintite a cancerului.
➢ Sinteze radiochimice, preparare aseptică, control de calitate, testare preclinică in vitro și in vivo pe linii celulare, respectiv modele animale, preparare radiofarmaceutice pentru testare clinică.
➢ Testări chimice și radiochimice prin metode analitice și radioanalitice utilizând metode radioanalitice și fizico-chimice complexe: cromatografie cu radiodetecție (HPLC, IC, GC, TLC), ligand tracer, dynamic light scattering, etc.

Pentru mai multe detalii vă rugăm să vizitați pagina dedicată CCR sau site-ul erris.gov.ro


Referințe:
[1] L. Matei et al., Modern Physics Letters AVol. 32, No. 17, 1740011, 2017
[2] R. A. Leonte et al., U.P.B. Sci. Bull., Series A, Vol. 79, Iss. 1, 2017
[3] I Ursu et al., Rom. Journ. Phys., Vol. 58, Nos. 9–10, P. 1327–1336, 2013